Tüdőtumor

Férfiak körében a tüdőrák a leggyakoribb, nők esetében a második leggyakoribb halálos kimenetelű daganatos betegség. Magyarországon a tüdődaganatos férfiak medián túlélési ideje (MST) 7,5 hónap, a nők esetében 11,3 hónap. A DDW tüdődaganatokra, és a tüdődaganatos betegek várható túlélésére gyakorolt hatását retrospektív vizsgálat keretében értékeltük. A betegek önkéntes alapon fogyasztották a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet a konvencionális kezelések, a kemo- és sugárterápia mellett. A vizsgálatba bevont 129 beteg adatai alapján a medián túlélés a férfiak esetében a várható 7,5 hónapról 25,9 hónapra, nőknél 11,3 hónapról 74,1 hónapra emelkedett a DDW kiegészítő alkalmazása következtében, a két nem átlagát tekintve a medián túlélés (MST) 33,7 hónap volt. A nemeknél tapasztalt eltérő hatékonyság lehetséges okait egérkísérletben vizsgáltuk. A kísérletek során azt tapasztaltuk, hogy a tumor kialakulásában meghatározó szerepet betöltő három onkogén (Bcl, Kras, Myc) a nőstény egerekben erősebben fejeződött ki, mint hím egerekben. és míg a DDW gátolta ezeknek a géneknek a működését nőstény egerekben, ez a gátló hatás nem jelentkezett a hím egereknél.

A DDW kiegészítő alkalmazása 2-4-szeresére növelte a tüdődaganatos betegek várható medián túlélését a DDW-t nem fogyasztó populációhoz képest, egyes esetekben a várható néhány hónapos helyett többéves túlélést vagy teljes gyógyulást lehetett elérni. Ilyen betegek eseteit közöltük az Integrative Cancer Therapies című folyóiratban megjelent publikációnkban. A III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, 2015-ben, már 304 tüdőrákos beteg adatainak statisztikai elemezését ismertették. Az MST a DDW-t fogyasztó csoportban 48 hónap volt, ami közel hatszorosa a csak konvencionális kezelésben részesülő betegek medián túlélésének.

Forrás:

Gábor Somlyai, Beáta Zs. Kovács, Ildikó Somlyai, András Papp, Lajos I. Nagy and László G. Puskás (2021) Deuterium depletion inhibits lung cancer cell growth and migration in vitro and results in severalfold increase of median survival time of non-small cell lung cancer patients receiving conventional therapy. Journal of Cancer Research & Therapy, 9(2):12-19.

Z. Gyöngyi, F. Budán, I. Szabó, I. Ember, I. Kiss, K. Krempels, I. Somlyai, G. Somlyai (2012) Deuterium Depleted Water Effects on Survival of Lung Cancer Patients and Expression of Kras and Bcl2 Genes in Mouse Lung. Nutrition and Cancer, 65:2, 240-246.

K. Krempels, I. Somlyai and G. Somlyai (2008) A retrospective evaluation of the effects of deuterium depleted water consumption on four patients with brain metastases from lung cancer. Integrative Cancer Therapies 7(3):172-81.

Tüdő daganat - HYD