Tüdőtumor

Férfiak körében a tüdőrák a leggyakoribb, nők esetében a második leggyakoribb halálos kimenetelű daganatos betegség. Magyarországon a tüdődaganatos férfiak medián túlélési ideje (MST) 7,5 hónap, a nők esetében 11,3 hónap. A DDW tüdődaganatokra, és a tüdődaganatos betegek várható túlélésére gyakorolt hatását retrospektív vizsgálat keretében értékeltük. A betegek önkéntes alapon fogyasztották a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet a konvencionális kezelések, a kemo- és sugárterápia mellett. A vizsgálatba bevont 129 beteg adatai alapján a medián túlélés a férfiak esetében a várható 7,5 hónapról 25,9 hónapra, nőknél 11,3 hónapról 74,1 hónapra emelkedett a DDW kiegészítő alkalmazása következtében, a két nem átlagát tekintve a medián túlélés (MST) 33,7 hónap volt. A nemeknél tapasztalt eltérő hatékonyság lehetséges okait egérkísérletben vizsgáltuk. A kísérletek során azt tapasztaltuk, hogy a tumor kialakulásában meghatározó szerepet betöltő három onkogén (Bcl, Kras, Myc) a nőstény egerekben erősebben fejeződött ki, mint hím egerekben. és míg a DDW gátolta ezeknek a géneknek a működését nőstény egerekben, ez a gátló hatás nem jelentkezett a hím egereknél.

A DDW kiegészítő alkalmazása 2-4-szeresére növelte a tüdődaganatos betegek várható medián túlélését a DDW-t nem fogyasztó populációhoz képest, egyes esetekben a várható néhány hónapos helyett többéves túlélést vagy teljes gyógyulást lehetett elérni. Ilyen betegek eseteit közöltük az Integrative Cancer Therapies című folyóiratban megjelent publikációnkban. A III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, 2015-ben, már 304 tüdőrákos beteg adatainak statisztikai elemezését ismertették. Az MST a DDW-t fogyasztó csoportban 48 hónap volt, ami közel hatszorosa a csak konvencionális kezelésben részesülő betegek medián túlélésének.

Forrás:

Z. Gyöngyi, F. Budán, I. Szabó, I. Ember, I. Kiss, K. Krempels, I. Somlyai, G. Somlyai (2012) Deuterium Depleted Water Effects on Survival of Lung Cancer Patients and Expression of Kras and Bcl2 Genes in Mouse Lung. Nutrition and Cancer, 65:2, 240-246.

K. Krempels, I. Somlyai and G. Somlyai (2008) A retrospective evaluation of the effects of deuterium depleted water consumption on four patients with brain metastases from lung cancer. Integrative Cancer Therapies 7(3):172-81.

Tüdő daganat - HYD