A hatóanyag: DDW

Csökkentett deutériumtartalmú víz

A csökkentett deutériumtartalmú víz („deuterium-depleted water”, röviden DDW) a természetes értéknél lényegesen kevesebb nehézhidrogént (deutériumot) tartalmaz, a csökkentés mértéke többszörösen meghaladja a deutériumkoncentráció természetes ingadozásának mértékét. A víz deutériumtartalmának meghatározásakor a „ppm” (parts per million) egység használatos, mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül mennyi a nehézvízmolekula (D2O). Míg éghajlati övünkön a természetes vizekben 1 millió vízmolekulából (H2O) 145-150 az ún. nehézvíz (D2O) vagy félnehézvíz (HDO) molekula, addig a tudományos és klinikai kísérletekben használt DDW-ben a nehézvíz-molekulák száma 25 és 130 között változik.

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása a normál víz (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain, 1,5 °C-os forráspontkülönbségén alapul. A gyártás során, a normál víz forráspontján (100 °C), a a folyadékkal egyensúlyban lévő vízgőzben kb. 2,5%-kal alacsonyabb lesz a deutériumtartalom, mint a folyadékfázisban. Többször megismételve az elpárologtatást, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben lecsökkenthető. A folyamat ipari méretű desztillációs tornyokon történik, ezzel az eljárással 25-110 ppm deutériumtartalmú DDW-t állítunk elő.

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. anyacége, a HYD Pharma Zrt. világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg a DDW gyártására. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei 1995-ben adták meg a gyártóhelyi engedélyt, ezzel a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést a DDW hatóanyag előállítására. Az engedély birtokában megnyílt a lehetőség arra, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport kutatási tevékenységéhez és tervezett humán klinikai vizsgálatainak lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően. A DDW-t mint hatóanyagot szintén regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében. A HYD cégcsoport ezzel jelentős lépést tett új típusú, nagy hatékonyságú és mellékhatásmentes daganatellenes humán gyógyszer törzskönyvezése felé.

A DDW a hatóanyaga az 1999-ben törzskönyvezett Vetera-DDW-25 csökkentett deutériumtartalmú állatgyógyászati készítménynek is, mely daganatos kisállatok kiegészítő kezelésére szolgál. A Vetera-DDW-25-öt 1999-ben törzskönyvezte a Mezőgazdasági és Földművelésügyi Minisztérium Állategészségügyi Főosztálya vényköteles daganatellenes állatgyógyszerként (törzskönyvi szám: 13/99 FVM), a készítmény engedélye 2011-ben került megújításra (nyilvántartási szám: 084/1/2011 MgSzH ÁTI). A csökkentett deutériumtartalmú víz hatóanyagú készítmény áttörést jelent az állatgyógyászat területén, mivel hatékonysága felveszi a versenyt a konvencionális terápiák hatékonyságával, és alkalmazása nem jár együtt káros mellékhatásokkal.