HYD

Cégtörténet

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1992-ben alakult, hogy a szabadalmaztatott deutériummegvonással (deutériumdeplécióval) kapcsolatos kutatásokat irányítsa, gyógyszer- és fogyasztói termékeket fejlesszen – elsődlegesen a daganatos betegségek gyógyítására és megelőzésére. A deutériummegvonás új lehetőségeket nyit a terápiában és a megelőzés területén egyaránt, felkínálva egy új, káros mellékhatásoktól mentes, hatékony terápiás és preventív eszközt. Magyarországon a kutatást és fejlesztést, beleértve a deutériummegvonáson alapuló gyógyszer-engedélyeztetést és termékfejlesztést kizárólagos joggal a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. irányítja, szervezi és finanszírozza. Az eljárás nemzetközi szabadalmakkal védett.

A HYD Kft. először 1995-ben jelent meg a piacon a Vitaqua nevű csökkentett deutériumtartalmú ivóvízzel. 1999-ben törzskönyvezték daganatellenes készítményét állatgyógyászati célra (Vetera-DDW-25®), és 2000-ben került forgalomba a megújult összetételű Preventa® termékcsalád. Az elmúlt években a HYD Kft. fejlesztésével kilépett a nemzetközi porondra. A szabadalmakkal védett deutériumdepléciós terápia nemzetközi szakmai ismertsége és elismertsége folyamatosan nő, a kutatás több külföldi országban is megindult (USA, Japán, Oroszország, Kína, Románia, Irán), akadémiai intézetek, onkológiai centrumok kapcsolódtak be a vizsgálatokba. A HYD csökkentett deutériumtartalmú termékei több országban jelen vannak, számos más külföldi országból is érkeznek szakmai és egyéni megkeresések.

A HYD Kft.-t 2002-ben a 9. leggyorsabban fejlődő cégként díjazták a közép-kelet-európai régióban a Deloitte & Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég által meghirdetett versenyben; Európa, a Közel-Kelet és Afrika vonatkozásában a 40. helyezést érte el. A díjat 2002 novemberében Londonban adták át az első 500 helyezett cég vezetőjének. 2003-ban a HYD Kft. bemutatkozási lehetőséget kapott az EuroNews TV-csatornán; a filmet öt nyelven sugározta a csatorna.

Az eljárás nemzetközi szabadalmakkal védett. Szabadalmaink díjat nyertek a Genius ’96 és a Genius I. Inventors’ Olympic Games 1998. szabadalmi kiállításon.

A HYD Kft. által kifejlesztett Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz I. díjat nyert a „New Foods” nemzetközi innovációs versenyen. A leginnovatívabb élelmiszerterméknek járó díjat Hamburgban adták át 2006 nyarán. A bíráló bizottság külön kiemelte a kutatásoknak és a csökkentett deutériumtartalmú ivóvízből készült termékeknek a jelentőségét az egészségmegőrzésben.

A HYD Kft. 2009 októberében megnyitotta első mintaboltját, mely a Preventa termékcsalád értékesítésén túl színvonalas szakmai rendezvényeknek, ingyenes szűrővizsgálatoknak adott otthont, és helyszínt biztosított civil szervezetek rendezvényeihez is.

Az I. Nemzetközi Deutériumdepléció Szimpóziumon öt ország (Magyarország, Románia, USA, Oroszország, Irán) vezető tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és különböző alkalmazásai során elért legújabb eredményeket. A szimpóziumon megvitatták azokat az új tudományos bizonyítékokat, amelyek igazolják a deutériumdepléció élettani hatásait.

Az I. Nemzetközi Deutériumdepléció Szimpózium 2010. május 13-án és 14-én került megrendezésre Budapesten. A kétnapos szimpózium célja a deutériumdepléció kutatása során elért eredmények bemutatása volt, valamint az eljárás jelenlegi és jövőbeni helyének, szerepének kijelölése a daganatellenes kutatásban és daganatterápiában, a diabétesz- és az öregedéskutatásban.

Az I. Nemzetközi Deutériumdepléció Szimpózium tudományos tartalma mellett kapcsolatépítő esemény is volt, különleges lehetőség arra, hogy találkozzanak a világ deutériumdepléciót kutató szakemberei. Remek alkalom, hogy összegyűljenek azok a tudósok, akik megalapozták és alakították a deutériummegvonás kutatásának múltját, formálják jelenét, és lehetővé teszik jövőjét alap- és alkalmazott kutatások, klinikai vizsgálatok folytatása révén. A konferencia lehetőséget teremtett határokon átnyúló együttműködés kialakítására is kutatók és intézmények között.

A HYD Kft. 2011 októberében megnyitotta második budapesti szaküzletét.

2012 – A HYD által szervezett II. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián hét ország (USA, Franciaország, Kína, Oroszország, Törökország, Románia, Magyarország) tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és gyakorlati alkalmazása során elért eredményeiket, Budapesten.

2012 – A Primus Capital 400 millió forinttal szállt be a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-be, a befektetést a HYD a tudományos eredmények validálására, valamint egy új humán fázis II klinikai vizsgálat lefolytatására fordítja.

2014 – A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 2012-es befektetése segítségével, valamint Európai Uniós támogatással egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhet meg a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása, a GMP (Good Manufacturing Practice) előírásoknak megfelelően.

2015 – A deutériumdepléció nemzetközi méretűvé szélesedett kutatásainak eredményeit osztották meg a szakemberek 2015. május 7-8-án, a III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián, Budapesten. A konferenciára számos országból érkeznek előadók olyan jelentős egyetemekről és intézetekből, mint a University of California (Los Angeles, USA), a Johns Hopkins University (Baltimore, USA), a University of South Florida (Tampa, USA), az INSERM University of Strasbourg, a stockholmi Karolinska Intézet és a moszkvai Lomonoszov Egyetem.

2015 – Az OGYÉI szakemberei a nemzetközi gyógyszeripari elvárások mentén auditálták a HYD Pharma gyártóhelyét, és megadták a gyártóhelyi engedélyt, ezzel a GMP-minősítést. A DDW-t – mint hatóanyagot – regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében is.

2016 – A HYD Kft. anyavállalata, HYD Pharma Zrt., megkapta a szlovák etikai bizottságok támogatása mellett a szlovák gyógyszerhatóság engedélyét, melynek birtokában megkezdődhet a krónikus limfoid leukémiás (CLL) betegek beválogatása a csökkentett deutériumtartalmú készítmény humán fázis II. klinikai vizsgálatába.