Cégtörténet

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993 óta irányítja a deutérium-megvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A cég missziója, hogy új típusú gyógyszer- és fogyasztói termékeket fejlesszen és törzskönyveztessen elsődlegesen a daganatos betegségek gyógyítására és megelőzésére, és az eljárás alkalmazásának új lehetőségeit nyissa meg további indikációs területeken.

A HYD cégcsoport 1995-ben jelent meg első csökkentett deutériumtartalmú termékével, a Vitaqua csökkentett deutériumtartalmú ivóvízzel, és 1999-ben törzskönyvezésre került Magyarországon a világ első csökkentett deutériumtartalmú daganatellenes gyógyszere, a Vetera-DDW-25® állatgyógyászati célra. A HYD 2000-ben hozta forgalomba a megújult összetételű Preventa® termékcsaládot. Az elmúlt években a HYD cégcsoport fejlesztésével kilépett a nemzetközi porondra. A szabadalmakkal védett deutériumdepléciós eljárás és terápia nemzetközi szakmai ismertsége és elismertsége folyamatosan nő, a kutatás több külföldi országban is megindult (USA, Japán, Oroszország, Kína, Románia, Irán), akadémiai intézetek, onkológiai centrumok kapcsolódtak be a vizsgálatokba. A HYD csökkentett deutériumtartalmú termékei a világ több mint 50 országába jutottak el.

A HYD történetének főbb mérföldkövei, a cég fontosabb eredményei, díjai, elismerései:

1995 – A HYD Kft. az OGYI 5621/40/95. számú engedélye alapján elindította első humán Fázis II klinikai vizsgálatát prosztatadaganatos betegek bevonásával.

1996 – A HYD Kft. szabadalma díjat nyert a Genius ’96 szabadalmi kiállításon.

1998 – A HYD Kft. szabadalma díjat nyert a Genius I. Inventors’ Olympic Games szabadalmi kiállításon.

2002 – A HYD Kft.-t a 9. leggyorsabban fejlődő cégként díjazták a közép-kelet-európai régióban a Deloitte & Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég által meghirdetett versenyben; Európa, a Közel-Kelet és Afrika vonatkozásában a 40. helyezést érte el. A díjat 2002 novemberében Londonban adták át az első 500 helyezett cég vezetőjének.

2003 – A HYD Kft. bemutatkozási lehetőséget kapott az EuroNews TV-csatornán; a filmet öt nyelven sugározták.

2005 – A HYD Kft. által kifejlesztett Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz I. díjat nyert a „New Foods” nemzetközi innovációs versenyen. A bíráló bizottság külön kiemelte a kutatásoknak és a csökkentett deutériumtartalmú ivóvízből készült termékeknek a jelentőségét az egészségmegőrzésben.

2009 – A HYD Kft. 2009 októberében megnyitotta első mintaboltját Budapesten, mely a Preventa termékcsalád értékesítésén túl színvonalas szakmai rendezvényeknek és ingyenes szűrővizsgálatoknak adott otthont.

2010 – A HYD által Budapesten megrendezett I. Nemzetközi Deutériumdepléció Szimpóziumon öt ország (Magyarország, Románia, USA, Oroszország, Irán) vezető tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és különböző alkalmazásai során elért eredményeket. A kétnapos szimpózium célja a deutériumdepléció kutatása során elért eredmények bemutatása volt, valamint az eljárás jelenlegi és jövőbeni helyének, szerepének kijelölése a daganatellenes kutatásban és daganatterápiában, a diabétesz- és az öregedéskutatásban.

2011 – A HYD Kft. megnyitotta második budapesti szaküzletét.

2012 – A HYD által szervezett II. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián hét ország (USA, Franciaország, Kína, Oroszország, Törökország, Románia, Magyarország) tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és gyakorlati alkalmazása során elért eredményeiket.

2012 – A Primus Capital 400 millió forinttal szállt be a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-be, a befektetést a HYD a tudományos eredmények validálására, valamint egy új humán fázis II klinikai vizsgálat lefolytatására fordítja.

2014 – Megújult a Preventa termékcsalád arculata, az új termékdizájn és a korszerű csomagolóanyagok a legmagasabb fogyasztói elvárásokat is kielégítik. A termékcsalád egyedi tervezésű palackban, öntapadós fóliacímkével került forgalomba, a különböző deutériumtartalmú Preventa termékek jobb megkülönböztetését a termékcsalád tagjaira jellemző egyedi színkódok segítik.

2015 – A III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencia 2015. május 7-8-án került megrendezésre Budapesten. A konferenciára számos országból érkeznek előadók olyan jelentős egyetemekről és intézetekből, mint a University of California (Los Angeles, USA), a Johns Hopkins University (Baltimore, USA), a University of South Florida (Tampa, USA), az INSERM University of Strasbourg, a stockholmi Karolinska Intézet vagy a moszkvai Lomonoszov Egyetem. A kétnapos konferencia célja a deutériumdepléció kutatása és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredmények bemutatása volt.

A HYD Kft. anyavállalata, a HYD Pharma Zrt., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése segítségével, valamint uniós támogatással világviszonylatban is egyedülálló gyógyszeripari beruházást megvalósított meg 2015-ben. A gyártóhelyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei auditálták, és megadták a gyártási engedélyt – ezzel a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést. A DDW ezzel egyidőben hatóanyagként regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében.

2016 – A HYD Pharma Zrt. megkapta a szlovák etikai bizottságok támogatása mellett a szlovák gyógyszerhatóság engedélyét a csökkentett deutériumtartalmú készítmény humán fázis II. klinikai vizsgálatának lefolytatására krónikus limfoid leukémiás (CLL) betegekkel.

A Preventa csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz termékcsalád 2016-ban elnyerte a Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában a MagyarBrands kitüntető díjat.

2019A IV. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencia 2019. október 17–18-án került megrendezésre Budapesten. A kétnapos konferencia célja a deutériumdepléció kutatása és klinikai alkalmazása során elért legújabb eredmények bemutatása, valamint az eljárás jelenlegi és jövőbeni helyének, szerepének kijelölése volt a daganatellenes kutatásban, a megelőzésben, más betegségek, ezen belül elsődlegesen a metabolikus betegségek kezelésében és az öregedéskutatásban. A konferencia széles tudományos fórumot biztosított a tudományterületen tevékenykedő hazai és külföldi szakemberek, kutatók, orvosok számára, hogy megoszthassák egymással legfrissebb eredményeiket. A konferencia tudományos tartalma mellett a kapcsolatépítést is lehetővé tette, különleges lehetőséget biztosított arra, hogy találkozzanak a világ deutériumdepléciót kutató, vezető szakemberei.

2020 – Forgalomba került a HYD Kft. csökkentett deutériumtartalmú étrend-kiegészítő terméke (notifikációs szám: 24917/2020 OGYÉI), az egyetlen 100%-ban természetes laskagomba termék, mely csökkentett, 85 ppm deutériumtartalmú vízzel történt termelésből származik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága engedélyezte a Vetera-DDW-25 A.U.V. injekció készítmény gyakorlati alkalmazását emlőtumoros kutyákon.