Hasnyálmirigy-daganat

A DDW hasnyálmirigy-daganatokra gyakorolt hatását in vitro kísérletekben és retrospektív klinikai vizsgálat keretében értékeltük. Az in vitro vizsgálatokban a DDW önálló és Cisplatin citosztatikus ágenssel kombinált hatását teszteltük MIA PaCa-2 hasnyálmirigy-daganatos sejtvonalon az xCELLigence RTCA rendszer segítségével (Roche Applied Sciences). A módszer előnye, hogy a sejtek monitorozása fiziológiás körülmények között zajlik, a sejtosztódás azonos idejű - real time - követését teszi lehetővé radioaktív jelölés és a sejtek manipulálása nélkül. A vizsgálat során az ellenállás-változást követjük, a szövettenyésztő tálca alját átszövő mikroelektródák segítségével. A sejtek növekedésével és letapadásával arányosan nő a mért impedancia, amit a normalizált sejtindex értékével fejezünk ki (CI). A DDW (135-, 125-, 115-, 105-, 85-, 65- és 40 ppm D) dózisfüggő módon gátolta a MIA PaCa-2 hasnyálmirigy-daganatos sejtek osztódását in vitro a CI csökkenése mellett (p<0.05) a kontrollhoz képest (150 ppm D). A Cisplatin citotoxikus hatását különböző koncentrációkban vizsgáltuk (20 µM, 40 µM or 60 µM) - DDW-vel (50 ppm D) kombinálva - MIA PaCa-2 sejtekben. A kombinált alkalmazás dózisfüggő módon csökkentette a CI-t, szinergikus hatást igazolt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy a citosztatikus készítmény koncentrációjának csökkentésével, a toxikus hatás mérséklése mellett érhető el azonos hatékonyság. A Cisplatin 40 µM koncentrációnál maximális hatékonyságot mutatott 50 ppm D-koncentrációjú DDW kiegészítő alkalmazása mellett, és már 20 µM koncentrációnál is elérte ugyanezt a hatékonyságot 25 ppm D-tartalom mellett. Ez további igazolását adja a Cisplatin és DDW szinergisztikus hatásának Gemzar-rezisztens MIA-PaCa-2 sejtekben. Az eredmények egyértelműen jelzik, hogy a DDW és a kemoterápia kombinált alkalmazása lehetővé teszi a citosztatikus ágens dózisának csökkentését a hatékonyság megtartása mellett, jelentősen csökkentve a kezelés káros mellékhatásait. Retrospektív klinikai vizsgálatban a hasnyálmirigydaganatos betegek várható túlélése hat és félszeresére – 6-ról 39 hónapra – nőtt a deutériummegvonás kiegészítő alkalmazásával, abban az esetben, ha a DDW kezelés a diagnózist követő 60 napon belül elkezdődött (n=18). Azoknál a betegeknél, akik a diagnózist követő 60 napon túl léptek be a vizsgálatba (n=14), az MST 16 hónapnak adódott.

A DDW gátolta a MIA PaCa-2 hasnyálmirigy-daganatos sejtek szaporodását in vitro, és a konvencionális terápiával együtt alkalmazva 4-6-szorosára növelte az MST-t előrehaladott stádiumú, műtétileg nem kezelhető hasnyálmirigy-daganatos betegeknél.

Hasnyálmirígy daganat - HYD

Forrás:

László G. Boros, Ildikó Somlyai, Beáta Zs. Kovács, László G. Puskás, Lajos I. Nagy, László Dux, Gyula Farkas, Gábor Somlyai (2021) Deuterium Depletion Inhibits Cell Proliferation, RNA and Nuclear Membrane Turnover to Enhance Survival in Pancreatic Cancer. Cancer Control, Volume 28: 1-12. (DOI: 10.1177/1073274821999655)

Boros L.G., Meuillet E.J., Somlyai I., Jancsó G., Jákli G., Krempels K., Puskás L.G., Nagy L., Molnár M., Laderoute K.R., Thompson P.A., Somlyai G. (2014) Fumarate hydratase and deuterium depletion control oncogenesis via NADPH-dependent reductive synthesis. AACR 2014 - Annual Meeting, April 5-9, San Diego, CA, USA, DOI: 10.12918/HYD2014AACRPOST