HYD

A feltaláló

Dr. Somlyai Gábor

Somlyai Gábor 1982-ben szerzett biológusdiplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen. 1982 és 1990 között az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársaként dolgozott, ezen időszakon belül 1983-tól 1986-ig a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Minősítő Bizottságának ösztöndíjasa volt. Kandidátusi disszertációját 1988-ban védte meg molekuláris biológiai témában. 1988-ban hat hónapig a göttingeni Georg-August Egyetemen DFG ösztöndíjasként kutatott, majd 1988–1989-ben a Missouri Egyetemen (Columbia, Missouri, USA) posztdoktori ösztöndíjjal folytatott molekuláris genetikai vizsgálatokat.

Visszatérve Magyarországra, 1990-től az Országos Onkológiai Intézet tudományos főmunkatársaként kezdte vizsgálni a természetben és az élő szervezetekben jelen lévő deutérium biológiai szerepét.

A HYD Kutató-Fejlesztő Kft. 1993-ban alakult a deutériummegvonáson alapuló daganatellenes kutatás, gyógyszerfejlesztés és gyógyszer-engedélyeztetés lefolytatására. Somlyai Gábor 1993 és 1997 között a cég tudományos igazgatójaként dolgozott, 1997-től a cég ügyvezető igazgatója.

A feltalalo - Dr Somlyai Gabor - HYD

2000-ben jelent meg „Győzzük le a rákot!” című könyve, melyet a következő évben angol nyelven is kiadott az Akadémiai Kiadó. A könyv további idegen nyelvű kiadásai jelentek meg Romániában, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Kínában. Számos magyar, angol és német nyelvű szakmai publikáció szerzője, hazai és nemzetközi konferenciák előadója.

Somlyai Gábor több magyar és nemzetközi szabadalomban szerepel feltalálóként. Legismertebb eredménye a deutérium biológiai jelentőségének, a deutériummegvonás élettani hatásainak, ezen belül a daganatokra gyakorolt hatásának a felismerése. A legújabb vizsgálatok eredményei szerint a deutériummegvonással a daganatos betegségek mellett más indikációs területeken is sikereket lehet elérni.