A feltaláló

Dr. Somlyai Gábor

Somlyai Gábor 1982-ben szerzett biológusdiplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen. 1982 és 1990 között az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetének munkatársaként dolgozott, ezen időszakon belül 1983-tól 1986-ig a Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Minősítő Bizottságának ösztöndíjasa volt. Kandidátusi disszertációját 1988-ban védte meg molekuláris biológiai témában. 1988-ban hat hónapig a göttingeni Georg-August Egyetemen DFG ösztöndíjasként kutatott, majd 1988–1989-ben a Missouri Egyetemen (Columbia, Missouri, USA) posztdoktori ösztöndíjjal folytatott molekuláris genetikai vizsgálatokat.

Visszatérve Magyarországra, 1990-től az Országos Onkológiai Intézet tudományos főmunkatársaként kezdte vizsgálni a természetben és az élő szervezetekben jelen lévő deutérium biológiai szerepét.

A HYD Kutató-Fejlesztő Kft. 1993-ban alakult a deutériummegvonáson alapuló daganatellenes kutatás, gyógyszerfejlesztés és gyógyszer-engedélyeztetés lefolytatására. Somlyai Gábor 1993 és 1997 között a cég tudományos igazgatójaként dolgozott, 1997-től a cég ügyvezető igazgatója.

A feltalalo - Dr Somlyai Gabor - HYD

2000-ben jelent meg „Győzzük le a rákot!” című könyve, melyet a következő évben angol nyelven is kiadott az Akadémiai Kiadó. A könyv további idegen nyelvű kiadásai jelentek meg Romániában, Japánban, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Kínában. 2021-ben jelent meg „Deutériummegvonás – Új lehetőség a rákgyógyításban és az egészségmegőrzésben” című második könyve. Számos magyar, angol és német nyelvű szakmai publikáció szerzője, hazai és nemzetközi konferenciák előadója.

Somlyai Gábor több magyar és nemzetközi szabadalomban szerepel feltalálóként. Legismertebb eredménye a deutérium biológiai jelentőségének, a deutériummegvonás élettani hatásainak, ezen belül a daganatokra gyakorolt hatásának a felismerése. A legújabb vizsgálatok eredményei szerint a deutériummegvonással a daganatos betegségek mellett más indikációs területeken is sikereket lehet elérni.