Élelmiszer termékcsalád

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. nemzetközi szabadalma alapján fejlesztette ki és engedélyeztette élelmiszer-termékcsaládját, melynek első két tagját a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben. Az azóta hattagúra bővült termékcsalád tagjai a természetes értéknél kevesebb, 125, 105, 85, 65, 45 és 25 ppm deutériumot tartalmazó ivóvíztermékek, melyek az elmúlt közel húsz évben a világ több mint 50 országába jutottak el.

Köztudott, hogy a felnőtt ember szervezetének mintegy 60-70%-a víz, és a vízmolekulák egy része a hidrogén- és az oxigénatomok mellett nehézhidrogént, deutériumot is tartalmaz. Földünkön az élőlények deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a légköri mozgások következtében az óceánokból elpárolgó, majd eső és hó formájában a szárazföldre lehulló csapadék deutériumtartalma határozza meg. Általánosságban megállapítható, hogy a csapadék D-tartalma az Egyenlítőtől az Északi- és a Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. Éghajlati övünkön a felszíni vizek deutériumtartalma minimális ingadozással 140-145 ppm (azaz a vízben egymillió hidrogénatom között 140-145 deutériumatom található), szemben az Egyenlítő környékén lehulló 155 ppm-es, vagy a Kanada északi részén, a kontinens belsejében mért 135 ppm-es értékekkel.

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz fogyasztásával csökken a szervezet deutériumtartalma, mivel normál deutériumtartalmú víztere elegyedik az alacsonyabb deutériumtartalmú vízzel. A termékek folyamatos fogyasztásával a deutériumcsökkentés hosszabb ideig fenntartható a szervezetben.

A csökkentett deutériumtartalmú ivóvizek szénsavas és szénsavmentes változatban is elérhetőek. Fontos tudnunk, hogy a két termékfajta nagyságrendileg ugyanannyi ásványi anyagot tartalmaz, így szervezetünk sav-bázis egyensúlya szempontjából a változatok között nincs lényegi különbség.

Az élelmiszer-termékcsalád a HYD Kft. saját mintaboltjában, webáruházában, gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban vásárolható meg.

A csökkentett deutériumtartalmú élelmiszer-készítmények nem minősülnek gyógyszernek, így azoknak a hatályos jogszabályok szerint gyógyhatás nem tulajdonítható!