A hatóanyag: DDW

 

hyd-ddw-plant.jpgA DDW (csökkentett deutériumtartalmú víz; a rövidítés az angol „deuterium depleted water” elnevezésből származik) egy olyan, a természetestől eltérő „vízfajta”, melynek összetétele a deutérium mennyiségére nézve eltér a természetben megtalálható vizekétől. Ez azt jelenti, hogy míg égövünkön a természetes vizekben  1 millió vízmolekulából (H2O) 150 az ún. nehézvíz-molekula (D2O), addig a kísérletek során használt DDW-ben a nehézvíz-molekulák mennyisége 25–130 molekula között változik. Ezek a számok „ppm”-ben kifejezve egyben megmutatják a DDW deutériumkoncentrációját.

 

A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása a normál víz (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy az illékonyságbeli különbség következtében a normál víz forráspontján a folyadékkal egyensúlyban lévő vízgőzben kb. 2,5%-al kisebb a deutériumtartalom, mint a folyadékfázisban. Többször megismételve az elpárologtatást, ami ipari méretben desztillációs tornyokon történik, a víz deutériumtartalmát tetszőleges mértékben lecsökkenthetjük. Ezzel a módszerrel állítunk elő 25-110 ppm deutériumtartalmú vizet.

 

A másik, gyakran alkalmazott módszer azon alapszik, hogy a víz elektrolízise során fejlődő hidrogéngázban a deutériumkoncentráció 1/3-1/9-ed részére csökken a vízhez képest. A keletkezett hidrogént (oxigénnel) elégetve csökkentett deutériumtartalmú vizet nyerünk. Ezzel a módszerrel tetszőlegesen alacsony deutériumtartalmú víz nyerhető az így kapott csökkentett deutériumtartalmú víz ismételt elekrolízisével.

 

A víz deutériumtartalmának meghatározását infravörös spektrometriával, illetve tömegspektrometriás méréstechnikával végezzük; ez utóbbi nagyobb pontosságot tesz lehetővé.

 

A DDW alkalmazásakor azt kell elérni, hogy a szervezetben csökkenjen a deutérium mennyisége. A DDW fogyasztásakor a szervezet víztartalma „keveredik” a csökkentett deutériumtartalmú vízzel, így a szervezet D-koncentrációja ezt követően már  alacsonyabb lesz, mint a DDW fogyasztása előtt volt.  Ha ez a folyamat napról napra ismétlődik, a szervezetben folyamatosan csökkenni fog a deutérium koncentrációja, és ez maga után vonja a deutériummegvonás által előidézett élettani változásokat a gének működésének, enzimek aktivitásának megváltozásán keresztül.