Tudományos eredmények

 

hyd-cell-culture-in-a-tiny-petri-dish.jpgA kilencvenes évek elején indultak azok a tudományos vizsgálatok, amelyek a deutériumdepléció biológiai hatásait kutatták. Számos független kísérleti rendszerben nyert igazolást, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víznek (DDW) nincs toxikus hatása. In vitro szövettenyészetben kimutattuk, hogy a sejtek osztódása függ a tápoldat deutériumtartalmától. A csökkentett deutériumtartalmú víz in vivo lelassította, leállította vagy visszafordította a tumorok növekedését humán eredetű tumorral transzplantált, immunszupresszált egerekben és spontán tumoros kutyákban és macskákban.

 

Molekuláris biológiai vizsgálatok szerint a D-megvonás (20 ppm) gátolta a COX-2 gén expresszióját myometriális egészséges sejtvonalon, a 20 és 60 ppm D-koncentráció gátolta a COX-2 gén expresszióját HT-29 colon tumoros sejtvonal esetében. A COX-2 gén gátlásának mértéke korrelált a víz D-koncentrációjával, minél alacsonyabb volt a víz D-koncentrációja, annál jelentősebb volt a gátlás.

 

Policiklusos aromás szénhidrogének hatására génexpresszió-emelkedést tapasztaltak állatkísérletekben a c-myc, Ha-ras és p53 génnél 48 órával a kezelés után. A kísérletek során vizsgáltuk, hogy a DDW befolyásolja-e kémiai karcinogénnel kezelt állatokban a c-myc,    Ha-ras és p53 gén expresszióját. A DDW-vel itatott csoportban az egerek különböző szerveiben (lép, tüdő, csecsemőmirigy, vese, máj és nyirokcsomók) mindhárom gén expressziója jelentősen csökkent. Az eredmények szerint a deutériumkoncentráció változtatásával befolyásolni lehet a tumor kialakulásban szerepet játszó gének működését.