Hatásterületek

 

Az élő szervezetekben, melyeknek 60–70%-a víz, a deutérium 12–14 mmol/liter koncentrációban van jelen. Ez a koncentráció többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elemek, mint például a kalcium és a magnézium mennyiségét.

 

A természetben megtalálható deutériumnak a biológiai rendszerekben betöltött szerepét először dr. Somlyai Gábor biológus kezdte el vizsgálni a '90-es évek elején – annak ellenére, hogy a nehézhidrogén ilyen jelentős koncentrációban van jelen az élő szervezetekben.

 

Az elmúlt két évtized kutatásai igazolták a természetben megtalálható D kitüntetett szerepét a sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok szabályozásában. A preklinikai és klinikai megfigyelések eddig két fontos indikációs terület esetében igazolták a D-megvonás pozitív hatását: a daganatos betegségek és a cukorbetegség esetében. A deutériummegvonás emellett egészséges emberek esetében javíthatja a szervezet általános kondícióját, támogathatja a szervezetet nagyobb fizikai megterhelés esetén. Külföldi kutatók publikálták a csökkentett deutériumtartalmú víz immunstimuláló és radioprotektív hatásait is.