A Metformin* (Glucophage) kezelés jelentősen csökkenti a daganatok előfordulását anyagcsere-betegségben (metabolikus szindrómában) szenvedő betegekben. Ennek − a természetes deutériumcsökkentést is magában foglaló − anyagcsere okait tisztázta Prof. Dr. László G. Boros, a Kalifornia Egyetem tanára, az Arizona Egyetem kutatóival együttműködve. A deutériumdepléció kutatásában élen járó, az eljárást bevezető HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., illetve magyar informatikusok módszereire is építő munka elnyerte a Metabolomics Society legjobb közlemény díját a kiadó (Springer) által biztosított nyitott felületen (Open Access) végzett közvetlen olvasatok és letöltések számát tekintve 2014-ben.

 

A munka újszerűségét mutatja, hogy a most díjazott eredeti közlemény a letöltési szám tekintetében már két év alatt maga mögött hagyta az anyagcsere témában megjelent három éves díjazási periódusra nevezett munkákat is. Az elismerést 2015. július 2-án, a Metabolomics Society XI. Nemzetközi Konferenciáján vette át Boros G. László professzor San Franciscóban prof. Dr. Ute Roessner elnök asszonytól. A díj átadása során az elnök hangsúlyozta a munka kiemelkedően nagy keresettségét a több mint 1 100 regisztrált résztvevő előtt.

 

A 2004-ben, a Harvard Egyetemen alapított Anyagcsere Társaságnak több mint 700 regisztrált tagja van közel 25 országból. Hivatalos szakmai kiadványa, a Metabolomics, 4,7-es öt évre vetített impakt faktorral** és évente 266 bírált (peer reviewed) új közleménnyel a világ egyik vezető anyagcserét átölelő publikációs felülete.

 

A most díjazott kutatómunkát a Los Angelesben működő, Hirshberg Nemzetközi Hasnyálmirigy Betegségek és Rák Alapítvány finanszírozta (Hirshberg Foundation for Pancreatic Cancer Research – www.pancreatic.org). A Hirshberg Alapítvány saját híranyagában külön megköszöni a díjazott kutatóknak, hogy egy mellékhatások nélküli, deutériumot is csökkentő anyagcsere- mechanizmus mentén ható olcsó és hatásos rákterápiát azonosítottak. (http://www.pancreatic.org/site/apps/nlnet/content2.aspx?c=htJYJ8MPIwE&b=2466459&ct=14741821&notoc=1)

 

 

A munka Bíró Péter Csaba (SZOTE hallgató) kísérletes, valamint Csikós Mária, Geri Ana, Geri Csaba és Nádudvari Ferenc informatikai munkáját köszöni és dicséri (Acknowledgments). A munka további szerzői Dr. Mary Jo Cantoria a Texas Egyetem Déli Orvosi Központjából (University of Texas Southwestern Medical Center) és Dr. Emmanuelle J. Meuillet, az Arizona Egyetem Rákkórház, Tucson (University of Arizona Cancer Center) és a franciaországi ITAV (Institute of Advanced Technologies in Life Sciences, Toulouse, FR) kutatói.

 

Bővebb információ a díjról:

http://metabolomicssociety.org/awards/publication-awards

(doi: 10.1007/s11306-013-0555-4)

 

 

* A Metformin a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag. 

** Az impakt faktor – leggyakoribb magyar fordításban hatástényező – a tudományos folyóiratok átlagos idézettsége alapján létrehozott mutatószám a közölt cikkek arányában, így segít megítélni a folyóiratok relatív fontosságát, különösen az ugyanazon szakterületen működő többi folyóirat között.