20 éves a HYD

ok-20eves-logo.jpgA HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 2013-ban ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A cég 1993 óta irányítja a deutérium-megvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, világelsőként kezdte vizsgálni a természetben található deutérium biológiai szerepét, élettani jelentőségét. A cég missziója, hogy új típusú gyógyszer- és fogyasztói termékeket fejlesszen és törzskönyveztessen elsődlegesen a daganatos betegségek gyógyítására és megelőzésére, és az eljárás alkalmazásának új lehetőségeit nyissa meg további indikációs területeken.  

A HYD Kft. 1995-ben jelent meg első csökkentett deutériumtartalmú termékével, a Vitaqua csökkentett deutériumtartalmú ivóvízzel, és 1999-ben törzskönyvezésre került Magyarországon a világ első csökkentett deutériumtartalmú daganatellenes gyógyszere, a Vetera-DDW-25® állatgyógyászati célra.  A HYD 2000-ben hozta forgalomba a megújult összetételű Preventa® termékcsaládot. Az elmúlt években a HYD Kft. fejlesztésével kilépett a nemzetközi porondra. A szabadalmakkal védett deutériumdepléciós eljárás és terápia nemzetközi szakmai ismertsége és elismertsége folyamatosan nő, a kutatás több külföldi országban is megindult (USA, Japán, Oroszország, Kína, Románia, Irán), akadémiai intézetek, onkológiai centrumok kapcsolódtak be a vizsgálatokba. A HYD csökkentett deutériumtartalmú termékei a világ több mint 50 országába jutottak el.

A HYD történetének főbb mérföldkövei, a cég fontosabb eredményei, díjai, elismerései:

1995 – A HYD Kft. az OGYI 5621/40/95. számú engedélye alapján elindította első humán Fázis II  klinikai vizsgálatát prosztatadaganatos betegek bevonásával.

1996 – A HYD Kft. szabadalma díjat nyert a Genius ’96 szabadalmi kiállításon.

1998– A HYD Kft. szabadalma díjat nyert a Genius I. Inventors’ Olympic Games szabadalmi kiállításon.

 2002 – A HYD Kft.-t a 9. leggyorsabban fejlődő cégként díjazták a közép-kelet-európai régióban a Deloitte & Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég által meghirdetett versenyben; Európa, a Közel-Kelet és Afrika vonatkozásában a 40. helyezést érte el. A díjat 2002 novemberében Londonban adták át az első 500 helyezett cég vezetőjének.

2003 – A HYD Kft. bemutatkozási lehetőséget kapott az EuroNews TV-csatornán; a filmet öt nyelven sugározták.

2005 –  A HYD Kft. által kifejlesztett Preventa® csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz I. díjat nyert a „New Foods” nemzetközi innovációs versenyen. A bíráló bizottság külön kiemelte a kutatásoknak és a csökkentett deutériumtartalmú ivóvízből készült termékeknek a jelentőségét az egészségmegőrzésben.

 2009 – A HYD Kft. 2009 októberében megnyitotta első mintaboltját Budapesten. A Kék Golyó 20 Válaszadó Klub a Preventa termékcsalád értékesítésén túl színvonalas szakmai rendezvényeknek, ingyenes szűrővizsgálatoknak ad otthont.

2010  – A HYD által Budapesten megrendezett I. Nemzetközi Deutériumdepléció Szimpóziumon öt ország (Magyarország, Románia, USA, Oroszország, Irán) vezető tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és különböző alkalmazásai során elért eredményeket. A kétnapos szimpózium célja a deutériumdepléció kutatása során elért eredmények bemutatása volt, valamint az eljárás jelenlegi és jövőbeni helyének, szerepének kijelölése a daganatellenes kutatásban és daganatterápiában, a diabétesz- és az öregedéskutatásban.

2011 – A HYD Kft. megnyitotta második szaküzletét a BAH Center Irodaházban.

2012  – A HYD által szervezett II. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián hét ország (USA, Franciaország, Kína, Oroszország, Törökország, Románia, Magyarország) tudósai mutatták be a deutériumdepléció kutatása és gyakorlati alkalmazása során elért eredményeiket.

2012 – A Primus Capital 400 millió forinttal szállt be a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-be, a befektetést a HYD a tudományos eredmények validálására, valamint egy új humán fázis II klinikai vizsgálat lefolytatására fordítja.